DANK JE WEL, SARA KROOS (nieuwsbrief nr 15 Januari 2016)
Afgelopen week liet cabaretière Sara Kroos weten dat ze een aantal shows heeft afgelast vanwege oververmoeidheid. Alhoewel dat voor Sara zelf geen goed nieuws is natuurlijk; ben ik er wel blij mee. In een verklaring liet ze weten dat haar oververmoeidheid niet over wil laten gaan in een burn-out en dat ze daarom deze grens trekt. Dat vind ik bijzonder inspirerend en een goed voorbeeld voor veel van ons!
Grenzen stellen, het valt niet mee….
Het is een probleem waar veel mensen mee worstelen. Om aan te voelen wanneer de grens aangetikt of overschreden wordt. En áls ze dat voelen, om die grens ook te stellen. De meeste mensen die ik spreek zijn ervan overtuigd dat het beslist negatief voor ze uit zal pakken als zij een grens aangeven. Zo zien zij bijvoorbeeld deals of projecten mislukken en zij hun inzet wat matigen. Of zij zijn bang dat het tot een slechte beoordeling zal leiden en misschien wel ontslag. Of ze zijn ervan overtuigd dat ze hun patiënten of leerlingen teveel in de steek laten als ze iets niet doen. Hoe dan ook, het voelt slecht, om die grens te stellen…
Aan de andere kant….
Maar hoe erg is het eigenlijk echt? Kijk nog eens naar Sara Kroos. Ik ken haar niet persoonlijk ? maar het zou kunnen zijn dat het haar zwaar is gevallen om shows af te lasten. Misschien heeft ze het moeilijk gevonden om mensen teleur te stellen.
En ja; het kan goed zijn dát ze mensen teleurgesteld heeft.
Echter; is dat een ramp? Nee, dat is het niet. De teleurgestelde mensen zullen waarschijnlijk wel een andere invulling voor de geplande avond kunnen vinden.
En zo is het ook op het werk. Het kan soms heel erg hard nodig zijn om je grens te stellen; bijvoorbeeld als je overbelast dreigt te raken. En als jij je grens aangeeft blijkt er altijd wel een andere oplossing mogelijk. Iets kan uitgesteld worden. Of niet gedaan worden. Of iemand anders kan het misschien wel overnemen. Of er wordt een andere vorm gevonden. Hoe dan ook, het lost zich wel op. In bijna alle gevallen op een veel fijnere manier dan je van te voren gedacht had.
Sara Kroos heeft terecht gedacht dat ze haar oververmoeidheid niet over wil laten gaan in een burn-out. Dat is wat mij betreft een geweldig goed besluit. Een goede gezondheid staat bij veel mensen hoog op de wensenlijst. Bij jou waarschijnlijk ook. Op een burn-out zit niemand te wachten. Jij waarschijnlijk ook niet.
Daar hoort dan bij dat je zo hier en daar je grenzen stelt….
Vooraankondiging: workshop Grenzen stellen
Wil jij ook graag je grenzen stellen; maar vind je het moeilijk? Herken jij jezelf in het artikel? Ben je bevreesd voor negatieve consequenties als je je grens beter aan zou geven?
Zou je het wél willen leren? In het voorjaar ga ik mijn workshop Grenzen stellen geven. Hier leer je wat jouw belemmerende overtuigen zijn die het jou moeilijk maken om je grens te stellen. Verder leer je hoe je deze overtuiging(en) om kunt buigen naar constructieve gedachten. En je oefent in het leren stellen van je grens.
Heb je belangstelling en/of wil je me hier over spreken? Mail me op: anya@praktijkdeleidraad.nl