Minder stress, meer ontspanning

De bewustzijnspauze

Print Friendly, PDF & Email

afvragen                                Hoe gaat het eigenlijk met mij?
                                 DE BEWUSTZIJNSPAUZE

Voel je je onder druk staan op je werk? Moet je deadlines halen; heb je nog veel dingen te doen? En ben je heel plichtsgetrouw? Gedreven? Loyaal aan je werk? Wil je graag goede prestaties leveren?

Prima eigenschappen. Maar het gevaar bestaat dan wel dat je jezelf vergeet en jezelf opbrandt. Gedreven mensen hebben de neiging om alles op het werk op rolletjes te laten lopen. Maar “vergeten” om ook goed voor zichzelf te zorgen. En daar zijn risico’s aan verbonden. Je kunt dan gemakkelijk last krijgen van spanningsklachten. En als deze ernstig worden is dat schadelijk voor jezelf. En dat kan vervelend uitpakken voor je werk. Dat is niet wat je wilt, toch?

Je mag best hard werken. Maar je moet ook goed voor jezelf zorgen. Om goed voor jezelf te kúnnen zorgen is het allereerst belangrijk om te weten hoe het met je gaat. Onderstaande oefening is hier precies voor bedoeld. De oefening helpt je om stil te staan bij gevoelens en je energie niveau. Om vervolgens te kijken wat je nodig hebt en wat je kunt doen om dat te bereiken. Stel jezelf onderstaande vragen zo’n 3x per dag.

De oefening:

Haal eerst een diepe teug adem. Houd deze 3 tellen vast en adem langzaam uit. Doe dit twee of drie keer. Dit zorgt ervoor dat je “uit je hoofd” komt en gemakkelijker contact met je gevoel kunt maken. Beantwoord dan de volgende 4 vragen:
1. Hoe voel ik mij momenteel?
2. Hoeveel energie heb ik?
3. Wat zou ik fijn vinden?
4. Wat kan ik doen om dit te bereiken?