Minder stress, meer ontspanning

Nieuwsbrieven

Print Friendly, PDF & Email

VAKMANSCHAP IS MEESTERSCHAP  (Nieuwsbrief nr 1 januari 2011)

fijn slijpen

In november vorig jaar deed topkok Robert Kranenborg in het Volkskrant magazine de volgende uitspaak: “vakmanschap zit in het vermogen tot reproduceren”.

Dat vond ik wel een heel mooie gedachte om te laten bezinken. Want daarmee stelt hij dus vast dat door jezelf te herhalen in je werk, door keer op keer hetzelfde te doen, dat door te verfijnen, je een alsmaar betere vakman/vakvrouw wordt.
Ja logisch, zul je zeggen, dat is toch een waarheid als een koe; niets nieuws onder de zon.

Maar toch.

In onze huidige tijd worden we op het werk alsmaar uitgedaagd onszelf te blijven ontwikkelen. Om de zoveel jaar worden we geacht “toe te zijn aan een nieuwe uitdaging”. We volgen studies, cursussen en seminairs tot we erbij neervallen. Op het werk wordt ieder jaar in het beoordelingsgesprek gevraagd “waar we naar toe willen groeien” en “waar we over vijf jaar willen staan”.
Met als doel een steeds betere vakman/vrouw te kunnen worden.
En dan komt er opeens een topkok ons vertellen dat met name het ouderwetse fijn slijpen het vakmanschap juist bevordert! Dus we mogen van hem juist wel in herhaling vallen en ingeslepen patronen moeten we vasthouden en uitdiepen. Daar worden we zelfs beter van zegt hij! Misschien best een kalmerende gedachte?