Minder stress, meer ontspanning
Print Friendly, PDF & Email

LANG LEVE DE CONTROL FREAK! (Nieuwsbrief nr 14 Juni 2015)

control freak
Met bijzonder veel genoegen las ik het artikel in het juni nummer van Psychologie magazine over control freaks. Aangezien ik mijzelf ook tot deze groep mag rekenen, was mijn interesse gewekt. Ben jij ook een control freak? Dan herken je misschien het gevoel wel dat het niet helemaal goed is om er één te zijn. Want er heerst nogal een negatieve lading rond de control freak. Ze zijn te gespannen, laten niet goed los, ze hebben veel te veel stress en frustratie. Ze zijn moeilijk voor zichzelf en voor anderen. De control freak
geniet te weinig en ontspant niet genoeg, met alle kwalijke gevolgen van dien…
Jerry Burger is hoogleraar psychologie aan de Santa Clara universiteit in Californië en hij doet al 25 jaar onderzoek naar het begrip “controlebehoefte” . Hij heeft ook positieve kanten ontdekt aan het hebben van een grote controlebehoefte.
Ik zet ze heel graag op een rijtje 😉

Het lot in eigen hand nemen
Control freaks zijn heel gemotiveerd om op één of andere manier het leven in eigen hand te nemen. Deze eigenschap heeft een aantal belangrijke voordelen. Lees even mee:
– controlfreaks bereiken meer in hun leven
– ze zijn optimistischer
– control freaks zijn minder angstig en gelukkiger dan mensen met een geringe controle behoefte
– ze hebben een groter gevoel van grip op hun taken
– ze hebben meer doorzettingsvermogen
– ze zijn tevredener met hun resultaten
– ze presteren beter

Dat is al een mooi rijtje hè? Maar het wordt nog leuker.

2c3284be-6edb-422f-bf46-54bdd8b00032
Want ook in moeilijk omstandigheden in je leven is het handig om een control freak te zijn. Ok; in eerste instantie reageert de control freak met meer stress en spanning op situaties die moeilijk zijn. Of situaties die onverwacht op zijn pad komen. Maar uiteindelijk kan de control freak er wel beter mee omgaan. Want ze ondernemen sneller actie in plaats van passief af te wachten. Ze weten zich te focussen op wat ze wél in de hand hebben. En ze gaan op zoek naar informatie en mogelijkheden om met de situatie om te kunnen gaan. Dit alles heeft een positief effect op het geestelijke en lichamelijke welzijn.

Nu, wat wil je nog meer eigenlijk. Natuurlijk kunnen de nadelen van een te grote controle behoefte vervelend zijn. Maar ik stel voor dat we die nu heel even vergeten. En lekker genieten van de onmiskenbare pluspunten en voordelen die er ook zijn. Fijne dag nog!