OOK IN DE BAN VAN TECHNOSTRESS?? (Nieuwsbrief nr 8 Januari 2013)
Het woord duikt steeds vaker in de media op: technostress. Steeds meer mensen blijken hier last van te hebben. Je kunt het bij jezelf herkennen als je onder andere 7×24 uur het gevoel hebt bereikbaar te moeten zijn. Of als je steeds op je smartphone kijkt en/of de drang voelt op ieder binnengekomen bericht te moeten reageren.
Zowel de FNV als de Universiteit van Amsterdam hebben onderzoek gedaan naar technostress. Het goede nieuws is dat bijna de helft van de mensen vindt dat werk gemakkelijker geworden is door de komst van de mobiele apparaten. 1/3 van de mensen vind dat het werk er juist complexer en intensiever door is geworden. Zij voelen zich onder druk gezet en ervaren stress klachten; zowel lichamelijk als psycho sociaal.
Het FNV doet als aanbeveling om extra gemaakte uren in tijd of geld te compenseren. Mij lijkt dit eerlijk gezegd nogal old school en niet de weg die we moeten gaan.
De nieuwe technieken / apparaten zijn er en zullen blijven. Sterker nog; ze zullen eerder meer ons leven binnen dringen dan minder. Ook door een toenemende globalisering en Het Nieuwe Werken zijn we op het gebied van werk definitief een nieuw tijdperk ingegleden. In veel banen is het strikte van 9-tot-5 werken niet meer aan de orde. De rol van de manager veranderd; hij stuurt niet meer op contrôle, maar op output. Dit vraagt van een werknemer zelfredzaamheid; zowel inhoudelijk als op het gebied van de werkuren. De grenzen tussen werkuren en privé tijd zijn al diffuus geworden; ook dit zal verder toenemen.
Niemand kan 7×24 uur werken (en dat moet je ook niet willen…)
Het was altijd duidelijk. Als er binnen werktijd een verzoek op je afkwam; handelde je dat binnen werktijd af. Maar als nu collega’s ervoor kiezen om op zondagmiddag te mailen en verzoeken aan je doen, moet jij je dan verplicht voelen om mee te doen, terwijl je eigenlijk wilde ontspannen? Mij lijkt van niet. Dat is op dat moment de keuze van de collega’s. Jij maakt jouw keuzes. Dat is nou net het voordeel van de apparaten, dat je je eigen keuzes kan maken. En zolang jij je houdt aan het aantal uren dat je afgesproken hebt met je werkgever en je op schema ligt qua werkzaamheden is er niets aan de hand. Anno 2013 vaar je je eigen koers in werk en staan de apparaten in jouw dienst in plaats van omgekeerd.
Het zou zomaar kunnen dat die helft van de mensen die het werk gemakkelijker vindt geworden door de nieuwe technologie; met name dát goed begrepen hebben….