Minder stress, meer ontspanning

JOB CRAFTEN. DOE JIJ HET AL? (Nieuwsbrief nr 6 april 2012)

job-craften

Blijf maar zitten waar je zit

Heel wat mensen dromen van ander werk of willen het roer zelfs helemaal omgooien. Door hun boeltje te pakken en naar het buitenland te vertrekken om daar een totaal nieuw leven te beginnen. Wie van ons heeft daar niet eens over gefantaseerd tijdens een fijne zomervakantie. Daarnaast hebben we het de afgelopen jaren belangrijk gevonden om in ons werk maximaal gelukkig te zijn of te worden. Een goed salaris, status, werken bij een mooi bedrijf, jezelf kunnen ontwikkelen en ontplooien, je goed en en gelukkig voelen in je baan: werk moe(s)t het allemaal geven. De praktijk is helaas weerbarstiger. Baaldagen, rot klussen, vervelende politieke spelletjes waarin je verzeild raakt, collega’s met wie je het minder goed kunt vinden; het komt vaker voor dan je lief is. Wegaan uit je baan kan een optie zijn, maar of het gras bij de buren groener is, is maar de vraag…

Wat dan?

Mark van Vuuren en Luc Dorenbosch hebben een trend uit Amerika opgepikt: Job Craften. In hun onlangs verschenen boek “Mooi Werk” werken ze dit idee verder uit. Ze gaan ervan uit dat weggaan uit een baan niet altijd nodig is. Met een creatieve blik en hernieuwde inspanningen is het mogelijk om uit je bestaande baan meer voldoening te halen. Want aangezien we heel wat uurtjes aan ons werk besteden is het nastreven van werkplezier helemaal niet verkeerd natuurlijk.

Vier invalshoeken

In het boek “Mooi Werk” worden vier manieren beschreven die behulpzaam kunnen zijn bij het geven van een nieuwe impuls aan je werk. Niet alle manieren zijn wellicht voor jou van toepassing, maar een leuk denkkader geven ze zeker wel. Hier komen ze:

Taak craften: volgens deze invalshoek ga je kijken of er iets te doen valt aan de taken die je doet. Zijn er misschien klussen die je liever niet doet die je kunt overdragen aan een collega die het wel fijn vindt om te doen? Kun je met je manager afspreken dat je iets nieuws oppakt? Heb je zin in een cursus om de geest weer eens op te frissen?

Relationeel craften: hier richt je je op je relaties met anderen. Bijvoorbeeld door het contact met een collega met wie je niet prettig samenwerkt bespreekbaar te gaan maken, of op een lager pitje te zetten. Of door andere samenwerkingsverbanden aan te gaan die je hernieuwde energie kunnen geven.

Cognitief craften: hier veranderd er niets aan je taken of aan de inhoud van je werk. Maar wel op de manier waarop je deze zelf beleefd. Bijvoorbeeld door te stoppen met je boos te maken of je te frusteren aan zaken die je toch niet kunt veranderen. Acceptatie geeft rust en dus ook ruimte en energie. Cognitief craften houdt ook in dat je zelf meer de nadruk legt op zaken die je wel positief vindt.

Contextueel craften: dit houdt in dat je iets doet aan je omgeving, de hulpmiddelen die je gebruikt of het tijdstip waarop je werkt. Dus; je zou je werkplek kunnen verfraaien, zodat je er met een blij gevoel kunt zijn. Of je spreekt met je manager of dat je op die tijdstippen kunt werken die ook goed passen in jouw (gezins)leven. Binnen Het Nieuwe Werken zijn hier vaak goede mogelijkheden voor.

Levert dit wat op?

Wat craften je geeft is invloed. Het helpt om gevoelens van machteloosheid te verminderen en het geeft mogelijkheden om dingen te veranderen zodat zij prettiger voor je worden. Of het helpt om iedere dag juichend, vol passie en zielsgelukkig op de werkvloer te verschijnen? Dat denk ik niet. Maar of dat nou een realistisch streven is……