Minder stress, meer ontspanning

WEES TOCH EENS DANKBAAR! (Nieuwsbrief nr 5 januari 2012)

dankbaar

Gelukkig nieuwjaar!

Dit hebben we elkaar heel wat keertjes toegewenst tijdens de afgelopen weken. Iedere keer rond de jaarwisseling wensen we elkaar veel voorspoed, een goede gezondheid, inspiratie, maar vooral: veel geluk. Echter; gelukkig worden, hoe doe je dat eigenlijk? Sonja Lyubomirsky heeft daar jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Haar ervaringen heeft ze gebundeld in haar boek: “de Maakbaarheid van het Geluk”.

De titel van het boek verraad het al. Geluk is maakbaar. Sonja beschrijft welke factoren een rol spelen bij het gelukkig kunnen worden. Misschien denk je wel dat gelukkig kunnen worden je in de genen moet zitten, of juist niet. Of dat het leven je gunstig gezind moet zijn. Dat blijkt allemaal mee te vallen. Het hebben van genetische aanleg (een optimistische of een pessimistische inslag) is voor 50% bepalend. De omstandigheden in je leven, (zoals verlies van geliefden, werkloosheid, een moeilijke jeugd) zijn maar voor 10% bepalend. Maar bewust gedrag; dus hoe je het zelf aanstuurt, is voor 40% bepalend!

Door de huidige ecomische crisis voelen velen van ons zich bedreigd in het geluksgevoel. Nu we ons waarschijnlijk moeten gaan redden met minder geld en minder materiële welzijn vrezen we het komende jaar. Maar is dat nodig? Sonja zegt van niet. Materie en geld bezorgen ons wel een geluksgevoel, echter dit soort geluk blijkt kortstondig van aard. Meer geld, een mooiere auto of een groter huis bevredigd ons wel; het went daarentegen ook snel. Het geluksgevoel beklijft niet voor de langere termijn en komt al vlot weer op het niveau van voor de aankoop.

Maar wat dan?

In het boek van Sonja zijn een heel aantal strategieën (Geluksactiviteiten noemt Sonja deze) na te lezen die je kunnen helpen bij het bereiken van een gelukkiger leven. Helaas kan ik ze niet allemaal behandelen in deze nieuwsbrief; maar ik noem er een aantal: Investeren in positieve relaties, Werken aan het ontwikkelen van een positieve kijk op zaken, Goed voor je lichaam en geest zorgen, Genieten van het leven, Betrokkenheid en verbinding nastreven bij je doelen en: Dankbaarheid tonen.

Met name die laatste Geluksactiviteit; Dankbaarheid tonen; zou ons nog wel eens van pas kunnen komen in het aankomende jaar. Als ons dingen afgenomen worden en als we met minder geld toe moeten komen.

Dan kan het zeker helpen om je te concentreren op wat je nog wél hebt. Eén of meer prachtige kinderen misschien? Natuur die gratis tot je beschikking is en waar je van kunt genieten? Goed contact met je collega’s? Een leuke avond met goede vrienden? Er is genoeg om dankbaar voor te zijn. En, mooi meegenomen, je wordt er veel gelukkiger van volgens Sonja, dan door meer materiële welzijn en geld na te jagen….