DE I’TJES HEBBEN STEUN NODIG! (Nieuwsbrief nr 11 November 2014)
“Ella werkt als advocate bij een groot kantoor. Ze vindt het heerlijk om zich in te graven in dikke dossiers en beleeft er veel plezier aan om een goede strategie uit te denken. Dit doet ze het liefst vanuit haar thuis werk plek, daar is het rustig en wordt ze niet beïnvloed door allerlei omgevings prikkels uit de kantoortuin. Het voeren van een verdediging in de rechtszaal vindt ze het lastigste stuk van haar werk. Niet omdat ze geremd is of verlegen, want dat is ze niet. Maar het is vermoeiend voor haar om urenlang onder de mensen te zijn. Voor een tijdje is het best prettig, want de sociale contacten doen haar ook goed. Maar op een gegeven moment krijgt ze het gevoel helemaal leeg en op te zijn. En heeft ze de rust van het alleen zijn nodig om alles te verwerken en weer op te laden”. Ella is
introvert. En ze is niet de enige want een zo’n 1/3 van de mensen is introvert. Wat houdt dat eigenlijk in, introvert zijn? Het is in ieder geval een misverstand om te denken dat introverte mensen verlegen zijn, of mensenschuw. Het grote verschil tussen introverte en extraverte mensen is dat de energie van de introverte mens zich naar binnen richt. Bij een extravert persoon is de energie naar buiten gericht. Een extravert persoon voelt zich leeg als hij te lang alleen is geweest. Hij heeft contacten met anderen nodig om weer op te laden. Bij een introvert persoon is dat andersom; hij raakt vermoeid van te lang onder de mensen te zijn en laadt juist op door alleen te zijn en de blik weer naar binnen te kunnen richten. In gezelschap zijn kost veel energie, omdat er veel prikkels zijn. Een introvert persoon raakt daar sneller vermoeid van dan een extravert persoon.
Extraverte mensen kenmerken zich verder doordat ze beter zijn in small talk en daar ook plezier in hebben. Ze nemen sneller beslissingen. Introverte mensen obseveren meer en luisteren goed. Ze doen er langer over om hun mening te geven omdat ze meer tijd gebruiken om zaken door te denken.
Iemand kan uitgesproken introvert zijn, of uitgesproken extravert. Een tussenvorm: ambivert, is ook mogelijk. In dat geval heb je kenmerken van zowel extraverte en introverte mensen.
Introvert zijn op het werk
In veel werksituaties worden de eigenschappen van de extraverte mensen; zoals gemakkelijk een praatje maken, snel met een mening komen, zaken voortvarend oppakken en aan anderen laten zien wat je aan het doen bent; goed gewaardeerd. Beter dan verschillende eigenschappen van introverten zoals bedachtzaamheid, als een stille kracht veel werk verzetten en behoefte hebben aan rust en stilte. Veel introverten worden aangespoord om meer een team player te worden of om aan hun zichtbaarheid te werken. Dit maakt dat introverten een ellendig gevoel over zichzelf krijgen en zich niet goed genoeg voelen. Dat is jammer en niet terecht. Introverten zouden meer waardering mogen krijgen voor hun kwaliteiten. Want omdat zij bedachtzamer zijn en langer over situaties nadenken; hebben zij vaak creatieve ideeën of een goed gefundeerde mening. Omdat introverten goed kunnen luisteren zijn zij vaak ook uitstekende leiders. Zij weten wat er leeft in hun team en zijn in staat anderen tot bloei te laten komen, wat de team resultaten doet verbeteren. En omdat zij langer nadenken kunnen zij verrassend uit de hoek komen met interessante presentaties en inzichten.
Ben je benieuwd welke beroemde mensen introvert zijn; kijk eens naar dit rijtje:
Welke steun heeft de introvert nodig?
Het zou de introverten helpen als de omgeving de behoefte van de introvert om zich terug te trekken, om alleen te willen werken niet ziet als wegduiken, als a-sociaal gedrag of als onvoldoende betrokkenheid. Een introvert heeft de rust van het alleen zijn nodig om zijn energie nivo op peil te houden. Zonder de rust van het alleen zijn raakt hij vermoeid en overprikkeld en dit komt zijn prestaties zeker niet ten goede. Als de introvert wel voldoende gelegenheid krijgt om in rust en stilte te werken zal zich dat uitbetalen in mooie inzichten en ideeën.
En hoe kan de introvert met zichzelf omgaan?
Indien je je herkent in dit stuk en je je vervelend hebt gevoeld over je introvert zijn: begin op de eerste plaats om je niet langer ellendig over jezelf te voelen. Zet het idee dat je tekort schiet of niet goed genoeg bent maar weg. Als je introvert bent kun je daar niets aan veranderen want het is je aard. Stel vast dat het zo is en maak dit gerust duidelijk aan anderen. Wees je je ervan bewust dat je je omgeving veel te bieden hebt met jouw inzichten en ideeën (en dat je dus bepaald geen a-sociale einzelganger bent…) Mogelijk heb je houvast aan de volgende stelregels:
Terugtrekken: tijd voor jezelf om jouw waarde te creëren
2. Terugkeren: tijd om je waarde aan de groep toe te voegen