HOE IS JOUW BALANS? (Nieuwsbrief nr 10 Oktober 2014)
Mooi plaatje hè? En wat is deze olifant bedreven in de kunst van het balanceren……… Wel een tikkie geholpen door photoshop vermoedelijk 😉
Helaas hebben wij mensen in het echte leven op dit punt helemaal niks aan photoshop. Het vinden van een goede balans moeten we helemaal zelf voor elkaar zien te krijgen.
In alle jaren dat ik mensen mag begeleiden met werkgerelateerde klachten is mij één ding heel duidelijk geworden.
In werksituaties is het van essentieel belang dat je de balans tussen wat je geeft aan je werk en wat je ervoor terug krijgt, op orde moet houden. Anders leidt het vroeger of later tot klachten en ziekteverzuim.
Hoe is bij jou de balans?
Op je werk geef en neem je. Op de dagen dat je werkt geef je energie aan je werk, je geeft je betrokkenheid, je tijd, jouw kennis en kunde, je probeert een prettig collega te zijn met wie het fijn samenwerken is enz enz. Wat je onder andere krijgt is salaris, mogelijkheden om je te ontwikkelen, structuur aan je dag, collega’s en klanten om mee samen te werken, voldoening, erkenning en waardering.
Als de balans tussen wat jij geeft en wat je ervoor terug krijgt op orde is, is het prima. Als je moe, maar wel voldaan thuis komt: helemaal goed.
Maar als de balans er niet is (maakt niet uit naar welke kant de weegschaal doorslaat), dan is dat op de langere termijn schadelijk voor je gezondheid. Stel: je maakt lange werkdagen, je blust vele brandjes en je lost continu problemen op. Maar dit wordt niet gewaardeerd. Je manager verlangt alleen maar meer inzet, wijst je op je minpuntjes en pusht jou in plaats van je te complimenteren en te erkennen. Daar wordt je boos en gefrustreerd van. Je gaat je afvragen waar je het nog voor doet. Als je in zo’n situatie door blijft gaan om veel inzet te geven terwijl je anderzijds boos en teleurgesteld over wat er voor terug komt, dan is de balans tussen geven en nemen niet op orde. En dat is op de langere termijn niet goed voor je. Het gaat tot lichamelijke en psychische stress klachten leiden en de kans dat je het niet volhoudt is reëel aanwezig.
Mag de balans dan nooit scheef zijn?
Jawel, dat kan best voor een tijdje zo zijn. Ook in werksituaties is er wel eens een periode van zwaar weer, waar het nodig is dat je de schouders eronder zet, zonder dat daar genoeg beloning tegenover kan staan. Het is niet direct schadelijk om een tijdje een stap meer te zetten. Als er maar wel licht aan het einde van de tunnel is.
Wat ik helaas zo vaak hoor van mensen is dat dat licht aan het einde van de tunnel niet komt. En dat ze dat als een gegeven gaan accepteren. Ze blijven door gaan met heel veel te geven terwijl ze zich erg boos en gefrustreerd voelen. Als jij merkt (of als je directe omgeving je daar op wijst…) dat je vaak boos bent, gedemotiveert bent, dat je je moe voelt, geprikkeld, als je slecht gaat slapen, als je je leeggezogen voelt; dan is de kans groot dat jouw balans niet op orde is. Dan is het belangrijk om dat duidelijk te gaan krijgen voor jezelf. En te gaan kijken welke maatregelen je kunt nemen.