Minder stress, meer ontspanning
Print Friendly, PDF & Email

LEKKER DOORGEWERKT TIJDENS DE VAKANTIE?  (Nieuwsbrief nr 3 september 2011)

vakantie stress

Het is weer veel in het nieuws geweest. Steeds meer mensen geven aan graag hun werk e-mail bij te houden tijdens de vakantie. Ze zeggen dat ze dit fijn vinden. Omdat ze dan de controle kunnen houden en na hun vakantie niet tegen een overvolle inbox aan hoeven te kijken.

Maar is vakantie juist niet uitgevonden om de controle los te laten? Om af te schakelen, te ontspannen, andere sferen en indrukken op te doen en weer eens tijd te hebben voor geliefden? Zodat je op de 1e maandag na de vakantie met een uitgerust gevoel de volle inbox weer gemakkelijk aankunt?

Natuurlijk; door het mobiele internet is het heel gemakkelijk geworden om ook tijdens de vakantie met het werk verbonden te blijven. Dat is een niet meer terug te draaien fenomeen. En omdat het kan, gaan mensen het ook doen.

Maar toch…

Ik kan echter moeilijk geloven dat het idee van controle willen houden en vast vooruit willen werken; de echte drijfveer is om door te werken tijdens de vakantie. De overgrote meerderheid zal er ook wel eens van balen. En zullen toch vinden dat het werk best drie weekjes kan wachten. Waarom zeggen ze het toch fijn te vinden om door te werken?

Ik ben te rade gegaan bij de gedragstherapie. Daar heb ik geleerd dat gedrag alleen dan in stand wordt gehouden als er ook sprake is van (meerdere) belonende factoren.
En zo kwam ik op het volgende.

Werken mensen misschien door omdat het fijn is om je onmisbaar te voelen? Is het prettig dat jezelfs op vakantie nog opgemerkt wordt? Dat je er toe doet? Dat je nodig bent en slecht gemist kunt worden? Zodat ieder binnenkomend mailtje geen ergernis geeft, maar juist een feestelijk momentje van erkenning en waardering wordt?

Nou ja, hoe dan ook. De vakanties zijn nu overal voorbij. Met als voordeel dat we voorlopig van dit dillema verlost zijn. Werkse !